Wednesday, June 25, 2014

Tips untuk Insomnia

Hi =)


Note: I'm not a how-to-sleep-tight-like-a-baby expert. But, kamu boleh cuba try test tengok.

1. Susu + Madu



Rasanya most of us dah tahu susu suam boleh buat kita rasa mengantuk. Tapi, ni ada twist sikit.

Bahan-bahan:
  • 200 ml susu 
  • 1 titik ekstrak vanila
  • 1 sudu madu
Cara-cara:
1. Panaskan susu sampai suam. Jangan sampai mendidih. Agak-agak dah suam, tutup api.
2. Tuang dalam gelas. Masukkan madu dan vanila (optional)
3. Baca Bismillah dan selawat. Minum slow-slow. Dah. Boleh masuk tido.

Untuk yang tak boleh minum susu, boleh ganti dengan air soya.

[source]

2. Cipta suasana yang aman sentosa dalam bilik

Ya, aku pun rasa tajuk agak annoying. Common sense. Pastikan bilik kemas dan sesuai untuk tidur. Maybe boleh cuba aromaterapi untuk tambahkan rasa nyaman.

3. Elakkan minum kopi sebelum tidur

Caffeine is a no-no kalau nak tidur awal. Tapi, i got friend yang cakap kalau dia minum satu baldi pun takde efek pape pada dia. Well, i guess this happen untuk yang coffee-lover la kot. Kind of immune? Kalau macam aku, depends pada kuantiti dan waktu bila aku minum kopi. Kalau seteguk, memang tak efek. Tapi kalau aku minum satu mug tengah2 malam, boleh la stay up sampai kul 4 pagi. So, untuk yang macam aku, elakkan minum kopi sebelum tido.

4. Jangan ambil makanan berat sebelum tido.

Biasa waktu yang makin ke tengah malam makin lapar kan. Tapi memang biasanya lepas makan makanan yang 'heavy', nak baring perut dah full. So, we end up tak boleh nak tido. So, avoid heavy food before u go to bed.

5. Relax.

Banyak teknik boleh cuba. Antaranya, deep breathing, kosongkan minda, try not to stress sangat. Last2, kalau tak boleh jugak, ambik wuduk, baca Qur'an barang sehelai dua dan boleh baca doa ini.




Selamat mencuba. ~









5 comments:

CT Humairah said...

kekadang tu diri sendiri yang pilih tanak tidur :D

eimah siti said...

nice one....memang membantu bagi mereka, termasuk sy yang susah nak tidur...hee

Amalina Hasbullah said...

@CT Humairah
haha, a'ah, betol gak ea. yang ni tak dapek la nak nolong..hehe

@eimah siti
glad to help =)

Farrah MF said...

tips berguna ni. sesuai utk akak yang dah nak sama dengan burung hantu nih :)

Amalina Hasbullah said...

@Farrah MF
hehe...hope it helps..saya sendiri pun ada hari-hari yang saya jadi burung hantu..keh2