Sunday, August 10, 2014

small thing that made my day

=)

Baru seminggu bertapa kat tempat baru, still ada beberapa barang yang tak complete walaupun dah banyak duit habis beli barang sebelum datang sini. Al maklum dah nama pun perempuan, barang-barang mesti nak complete je dari sebesar-besar barang sampai sekecik-kecik barang. Sampai duit dah beratus mengalir, mak tanya nak beli tak selimut ni? Aku yang sedar diri bukan pakai duit aku harus rasa segan nak mintak lagi lepas dah banyak pakai duit mak. Aku jawab boleh lagi ke? Mak aku senyum je sambil cakap nanti ganti la balik. huhu.

Masa tengah shopping nak topap barang yang masih tak cukup, lalu la kat satu tiang yang ada tempat nak scan harga. Nampak sorang budak perempuan tengah terkial-kial nak scan harga. Terpaksa berjungkit pasal tempat scan harga agak tinggi. Aku senyum je tengok budak tu. Comel. Tak pikir nak tolong pasal aku dah dengar bunyik beep masa budak tu scan. Maknanya harga dah keluar kat skrin.

Bila aku lalu sebelah dia, dia pandang aku terus tanya "Berapa?"
Otomatik aku stop, tengok skrin, harga tak keluar.
"Cuba adik scan sekali lagi"
Terjungkit-jungkit lagi nak scan kotak bijirin dia. Aku letak barang aku kat bawah pasal tangan tengah penuh sebab troli ada dengan kawan aku.
Aku ambik kotak bijirin dia, scan, keluar harga. RM14.95
Aku tunduk sikit cakap kat dia sambil bagi balik barang dia.
Dia ambik terus berlari pergi kat parents dia kot. Pasal aku dah tak toleh belakang.

Masa aku tengah terkial-kial pegang barang aku yang banyak-banyak tu, aku dengar bunyik macam ada orang berlari-lari kat belakang aku. Bila aku toleh belakang, rupa-rupanya budak tadi yang kejar aku.

Dia pandang aku sambil mengah-mengah tu dia cakap "Terima kasih"

Lain macam je perasaan ni. hehe.

Terima kasih kembali dik. U made my day.

p/s: Aku dah start kerja. Terima kasih pada yang mendoakan. =)

Friday, July 25, 2014

random


Of all my entire life, i've been signed up only to Friendster (first time engage dengan social media), myspace (which i never got the chance to use, selalu lupa password) and Facebook. 

Sejak dah habis belajar ni, aku dah jarang online. Dulu-dulu penting la jugak nak kena cek fb selalu kot2 ada update pasal kelas @ kelas tiba2 cancel ke (ni paling penting!).

La ni kalau tiba2 rasa nak tahu update pasal membe2 lama je baru la bukak fb. Plus, aku punya style; jarang update status + tak suka upload gambar. So, none of the social media existed boleh fit dengan aku punya style. Senang cerita aku ada fb ke xdak fb ka sama ja. 

Bila nak on9 fb dan nak cek update membe2, mesti kena cekalkan hati dulu kasi tabah and remind myself setiap orang rezeki lain2. Sebab setiap kali cek fb, mesti ada macam perasaan bercampur-campur. Sebab kebiasaannya orang suka update pasal benda-benda happy like beli kereta baru, dapat keja kat sini sekian2, nak kawin, yada2. So, rasa happy dan jealous bersatu tanpa sedar. 

Happy sebab kawan-kawan happy dengan hidup memasing. Jeles sebab rasa hidup aku duk tang tu ja tak sama macam orang lain. Tiba-tiba rasa macam "eh hidup aku je ke yang pathetic macam ni?" At the end of the day, tarik selimut, butthurt sorang2 sambil janji tak nak dah bukak fb tapi tahu mesti akan bukak balik. 

So, recently i watched 'Always a traveller' yang featured mizz nina together with yasmin mogahed. Aku sangat la adore orang yang boleh berubah 360 degree in a split second macam mizz nina ni. Aku akan rasa like wow! betul lah hidayah tu milik Allah. Kalau Allah kata kun maka fayakun. Jadilah, maka jadilah. Takdak sapa dah boleh sekat.

Dalam episod yang aku tengok, mizz nina tanya dekat ustazah yasmin pasal macam mana social media boleh mempengaruhi kita secara spiritual sebab orang zaman sekarang ni kan banyak spend time dengan social media. Lebih kurang lah soalan dia. 

Antara jawapan ustazah yasmin, dia cakap, update dekat social media selalunya adalah kehidupan someone dalam versi photoshop. Bukan gambar je yang photoshop. Tapi kehidupan yang ditayangkan juga dalam bentuk photoshop. Makna kata, semua yang diupdate tu nak nampak cantik ja. Mana ada orang nak update benda-benda tak best ye dak. Jadi secara tak langsung kita akan compare kehidupan kita dengan orang-orang tersebut. Dan seterusnya menyebabkan kita jadi tak bersyukur dengan kehidupan yang kita ada. ( Aku la tu).

So, in conclusion syukurilah apa yang kita ada sebab disebalik rasa tak syukur dengan kehidupan kita sendiri selalunya akan ada orang yang lebih unfortunate daripada kita sebenarnya. (Note to myself)


Sunday, July 20, 2014

Untitled


Ehem. Kuis-kuis habuk.

Pejam celik pejam celik dah 22 hari kita selamat berpuasa. Selamatkah puasa kita? Wallahua'lam. Tepuk dada tanya iman. As for me, banyak lagi benda nak kena improve. Moga Allah sentiasa bukakan pintu hati dan tetap terus memberikan petunjuk walaupun manusia itu fitrahnya tak pernah dapat lari dari kesilapan.

Dalam 10 hari terakhir Ramadhan ni, topik wajib dah tentulah malam LailatulQadar yang menjadi buruan setiap manusia bergelar muslim. Malam yang lebih baik dari seribu bulan, kurang lebih 83 tahun jumlahnya. Pemurah tak pemurah pencipta kita ni, ganjaran satu malam pun mampu nak cover pahala ibadah seumur hidup. Peluang terbuka kepada sesiapa sahaja tanpa mengira warna kulit, bangsa mahupun darjat. Soalnya, mampukah kita kalau selama ni nak bangun malam pun sikit punya liat. Allahurabbi.


Langit Ilahi
  

Moga diberi kesempatan.~



Saturday, July 12, 2014

Rindu sama ini blog

=)

Dua tiga hari ni, mood berblogging agak ke laut. Nak tulis apa pun tak tau. Kering idea. Asyik nak cerita pasal diri sendiri pun, nanti kang ada yang naik jemu pulak. 

Tapi aku pernah je hari-hari jenguk blog sorang budak ni. Baru nak ambik UPSR (dulu la). Ceritanya takde la melancong sini sana ke, resepi best-best ke. Kadang-kadang, update pasal diri sendiri je. Tapi tak tau la kenapa aku suka singgah. Bila dia kata kena stop blog jap untuk fokus exam, aku rasa tak best la pulak. Maybe sebab dia suka update hari-hari kot?

Tapi bukan blog ni that i'm talking about. Since mood blog tak datang-datang, blogwalking je la kerjanya. Tiba-tiba terasa nak singgah satu blog yang aku selalu singgah dulu. Tapi stop singgah untuk sementara pasal tuan punya blog nak stop blog sekejap katanya.

Bila singgah, nampak tajuk post, 'my last post'. Huwaaa, kali ni memang konpem-konpem dia nak stop blog for good. Dah takde la cerita-cerita pasal anak-anak dia yang cute2, pasal makanan yang dia masak untuk hari tu, pasal cerita dia n husband on diet and etc.

Bila tengok-tengok balik, anak-anak dia dah besar-besar semuanya. I wonder how they grow that fast. Masa mula-mula terjah, anak-anak dia kecik-kecik lagi. Sekarang dah jadik remaja.

Bila tahu kak LG stop blog, mood aku yang memang dah slow makin slow rasanya. Tapi kak LG tu dah 6 tahun berblog, haruslah kalau kata nak stop dah pun. Aku ni baru setahun jagung jemah oi..

Oh mood. Please come back ~

If u wonder which blog i'm talking about, it's this one.




Tuesday, July 08, 2014

DIY: Simple bookmark (Penanda buku)

=)

background image by [source]

When I was in high school, I used to borrow novels from friends if i feel like reading one. Bila nak pinjam je, mesti dorang akan pesan, 

Kawan: "Jangan lipat ea"
me: "Baik."

Straight to the point. So today, I would like to share on how to make a simple bookmark.

Bahan-bahan:

Satu keping kertas saiz segi empat sama. (post-it-note size will do just fine)



Tadaaa. Itu je yang diperlukan.

Now, all you need to do is just follow the steps below.


Mula-mula sediakan kertas dulu.


Pastu lipat kertas tadi jadi segi tiga macam kat atas. 


Lipat bucu bahagian atas sampai ke hujung tengah-tengah segi tiga tadi.


Ambik hujung segi tiga dan lipatkan ke atas macam dalam gambar


Ulang step tadi untuk hujung yang satu lagi.


Pastu masukkan bucu bahagian yang dilipat tadi ke dalam ruang seperti dalam gambar.


Ulang step sama untuk bucu yang satu lagi.


Dah siap.


Dah boleh guna untuk tanda buku. =)


I got this idea from an origami book. 

Tadi aku try search kat internet, terjumpa satu laman web yang ada tutorial lebih kurang macam ni jugak. Tapi dengan tambahan design yang printable. So, kalau nak yang lebih cantik designnya, boleh tengok sini.

Selamat mencuba~














My story: Pengalaman seram

=]

Last night (1 a.m.), I watched the movie called Seram with my brother. Dalam movie tu dia ada banyak story yang lain-lain, means satu story dalam 15 minutes camtu gabung-gabung altogether jadik 2 jam. Salah satu story yang terselit dalam cite tu adalah story pasal hantu di asrama. Awal-awal scene tu ada budak kena tindih. Budak tu macam kena tindih tapi tak nampak la ghope hantu tersebut. Dan-dan budak tu capai lampu suluh then tadaaa. Nampak la muka hantu hudoh tersebut. 

Tapi aku bukan nak cite pasal movie ini ye teman-teman. Ni kisah aku sendiri. 




Aku sendiri pernah kena tindih. Bukan sekali dua. Aku boleh kata dalam puluh-puluh kali? First time aku kena masa aku darjah 6. Last sekali waktu aku kat uni. Kira la sendiri berapa tahun.

Orang kata kadang-kadang bila kita terlampau letih tapi otak masih aktif, maka terasa la seperti kena tindih sebab otot tak dapat nak berfungsi mengikut arahan otak.

Mula-mula aku kena, memang waktu tu aku letih sangat sebelum terlelap. Tiba-tiba bila nak bangun, rasa macam dah sedar, tapi takleh nak bukak mata plus takleh nak gerak. Macam kena tindih.

Walaupun aku kata banyak tahun kena tindih, idok le tiap-tiap hari benda tu berlaku. It just randomly happens. Biasa aku kena memang tengah malam la. Dan setiap kali benda tu nak berlaku, aku akan automatik tersedar. Tengah sedap-sedap tido, tiba-tiba aku sedar tapi takleh nak bukak mata. Dan memang akan rasa berat macam ada orang tindih.

Biasanya kalau benda tu jadi, aku akan baca macam-macam dalam hati, then a few minutes later, dia akan hilang sendiri. Tapi ada satu dua kejadian yang rare sikit dari biasa-biasa yang aku kena.

#1

Masa tu kat asrama, aku tak sure pukul berapa, tapi dah lewat malam la dan semua orang dah tido. Then rasa kena tindih tu datang, macam biasa aku akan baca macam-macam dalam hati. Dan memang biasanya aku akan lawan. Maksudnya aku akan usaha untuk bangun walaupun kaki tangan semua takleh gerak. 

Kebiasaannya, lepas a few minute memang akan hilang. Tapi kali ni sebelum nak hilang rasa kena tindih tu, aku dengar macam bunyik 'benda' tu gelak kat tepi telinga aku. Gelak bukan macam gelak manusia ye teman-teman. Susah pulak nak describe. Nak kata mengilai, dia bunyik tak kuat pun. Dia macam bunyik mengilai yang halus tu.

Aku apa lagi. Lepas dah hilang rasa kena tindih tu, tak pikir panjang terus ambik selimut pi lari tido sebelah roomate aku.

#2

Waktu ni aku kat rumah. Masa tu memang aku tido sorang dalam bilik. Biasa aku share dengan my sister. Tapi masa tu my sister kat uni kalau tak silap. Bila datang rasa nak kena tindih, waktu ni aku dah macam kalis sikit. Bukan la aku tak takut. In fact aku ni memang penakut gilo. 

Tapi entah apa kena dengan aku malam tu, aku saja nak cari pasal (bukan nak tunjuk berani tau). Biasa kalau kena tindih, aku memang akan fight gila-gila sambil zikir tak henti-henti dalam hati. Tapi malam tu, aku decide untuk dok diam je.

Tahu apa jadi?

Biasa bila kena tindih badan akan rasa berat. Bila aku fight, makin berat pulak rasa. Tapi bila aku dok diam je malam tu sambil dalam hati tak henti-henti cakap "Allahuakbar", tiba-tiba benda tu goncang bahu aku. 

Bayangkan macam kalau nak kejut orang yang susah nak bangun tu. Situasi tu macam ada orang dok atas perut aku sambil goncang-goncang bahu nak suruh bangun. Rasa cam dengan katil sekali bergegar pon ada. 

Few minutes later, rasa kena tindih tu hilang sendiri.


p/s: Ngantuk la pulak. Nanti la sambung..(kalau ghajin le)

Monday, July 07, 2014

Ihya' Ramadhan - Giveaway By Ummudd80




Hadiah-hadiahnya:
1) Duit Raya bernilai RM50
2) Duit Raya bernilai RM30
3) Duit Raya bernilai RM20


Selamat bersegmen~

Sunday, July 06, 2014

Makan secara sihat

=)

Portion dalam satu pinggan sepatutnya kelihatan seperti ini:


Mak aih! Sayur aje dah separuh pinggan. Aku kalau nampak sayur susun tepi pinggan je. Hm, lambat lagi la nak makan cara sihat kalau camni. 


Wednesday, July 02, 2014

Ups and Downs

=)

Hello readers. Macam mana puasa hari ni? Ok? Ok kan aje. Never forget to thank Allah for giving us this chance to be in Ramadhan again this year ;) 

Lama-lama tak update post bertulis, jadi kaku pulak. Jadi, ku gagahkan jua mengarang entri ini supaya writing skill tak merajuk lari ke laut.

Well, back to business. Selalu orang cakap dalam banyak-banyak zaman yang kita lalui, zaman yang paling kita akan ingat dalam hidup kita adalah zaman belajar. Yup, for me it's true. Nak-nak lepas dah habis belajar ni, makin rindu jadinya. Zaman belajar tu bukan waktu kita just belajar je semata-mata. Waktu ni la kita-kita ni baru nak kenal dunia, jatuh bangun kita, waktu nak kenal mana kawan dan mana lawan, siapa kawan senang dan siapa kawan susah, and etc.



Kalau nak cakap pasal ups and downs dalam study, aku suka compare dengan kawan-kawan. Compare di sini bukan la bermaksud banding-banding as in nak compete sape paling genius ke ape. Tapi dari observation aku, aku boleh simpulkan masing-masing ada rezeki masing-masing dan waktu masing-masing untuk menyerlah. Nak lagi terang, aku boleh cakap, yang dapat result bagus time exam sekian-sekian tak semestinya akan bagus dalam exam yang lain. Means, kalau ko bagus time PMR, tak semestinya masa SPM ko akan dapat result yang sama gempak and vice versa. Dan benda ni tak terhenti setakat skop PMR dan SPM ni je.

Zaman kegemilangan.

Take me as an example. Dulu-dulu waktu sekolah rendah, dari darjah 1 sampai darjah 6, kedudukan aku dalam kelas tak lari jauh takat no.2. Aku dok gilir-gilir pegang takhta dengan sorang budak pandai dalam kelas aku tu. Kalau dia no.1, aku no.2 dan begitulah sebaliknya sampai la kitorang darjah 6. UPSR Alhamdulillah masing-masing dapat 5A.

Masuk sekolah menengah, aku dapat offer blaja kat boarding school. Mula-mula masuk down jugak la aku, pasal tak biasa lagi dengan sistem pointer dan suasana asrama waktu tu. Aku ingat lagi waktu tu pointer first sem aku 2.55 je. Tapi lepas tu Alhamdulillah, mencanak-canak naik berkat doa dari mak aku. Dari biasa-biasa, sampai boleh naik stage terima anugerah penghormatan pengetua (macam anugerah dekan kalau kat uni).

Tapi waktu ni dah rasa macam makin jauh ketinggalan pasal compete dengan budak-budak pandai semuanya. Setakat dapat anugerah tu, biasa-biasa je lah kalau nak compare dengan student 1st rank yang dapat 4.00. Tapi macam mana pun, aku tetap sepatutnya bersyukur dengan kelebihan yang Allah bagi walaupun tak sehebat top student.

Contoh, waktu aku dapat anugerah penghormatan tu, ada budak bilik depan datang lepak mintak nak tengok sijil yang aku dapat sambil buat muka jealous yoyo'o pasal dia tak pernah dapat. Time exam pulak, kalau esoknya paper add maths or maths, aku boleh bantai tido lena masa roomate tengah struggle abiskan latihan sambil mencece kejelesan nengok aku tidoq tak ingat dunia.



Zaman kejatuhan.

Masuk matriks aku dah mula down, tambah-tambah matriks bukanlah pilihan aku untuk further study in the first place. Tapi terpaksa gak masuk. Dengan personal problem waktu tu, plus takde orang nak pantau kita punya prestasi, means takdenye lecturer rajin nak cek sorang-sorang, student buat ke idok latihan semalam, itu semua lantak kome le, makin la tersasar jadinya aku.

Since prestasi pun dah jatuh, cita-cita aku pun dah makin pudar orang kata. Bila dah takde tujuan, jadi macam takde matlamat nak kejar. So, aku end up di uni local dalam kos yang aku tak pernah terpikir nak ambik. Habis uni, struggle cari kerja. Nak kerja ikut kos, ada tu ada, gaji pun boleh tahan, tapi pengalaman nak pakai sampai 5,6 tahun. Makanya, menggagau la gua cari kerja. And the rest is history.

Dari observation, aku boleh simpulkan kawan-kawan aku kepada 2 golongan:
1. Predictable
2. Unpredictable

Predictable

Golongan ni golongan yang memang boleh dijangka dorang punya kejayaan. Yelah, rezeki tu memang di tangan Tuhan kan. Tapi kalau tengok dari segi effort dorang, siang malam pulun belaja, nak-nak kalau dah memang kategori genius, kalau fail memang something wrong la somewhere.

Golongan jenis ni biasanya jenis yang ada matlamat yang jelas, ada visi, ada arah tuju. Tak abis belaja lagi, dah survey uni mana yang bagus. Tak cukup uni local, uni oversea yang ditarget. Kos pilihan pun dah ada dalam plan. Kalau bab belaja pulak, ada yang tak paham, cepat-cepat tanya cikgu. Tarikh-tarikh exam dah siap-siap tulis dalam diari. Target markah takyah cakap lah, siap dah target kalau nak rank top 10, dah siap kira kena betul berapa soklan, takleh salah lebih dari berapa soklan sekian-sekian. Nampak?

Setiap flow tu diatur satu-satu sampai dorang dapat apa yang dorang nak. Tak cukup dengan akademik, golongan ni juga dari kalangan orang-orang yang rapat dengan parents (sumber motivasi), tak lekang dari surau dan suka tolong cikgu, bukan dengan cikgu aje, kadang-kadang ngan tukang kebun atau makcik kafe pun baik. So, dah takde reason kenapa dorang ni takleh berjaya.

Where are they now?

Yang rapat dengan aku, all of them dekat oversea. Sama ada ambik medik, pharmacist, dentist atau engineeering. Ada gak yang study local, tapi local-local pun harus gempak. Macam kawan aku sorang tu, study dapat biasiswa. Dah la dapat biasiswa, hari last exam masa final year, dapat call company suh lapor diri masuk kerja. Result final entah ke mana lagi, dah dapat kerja! Wow, balik rumah, rehat seminggu, terus gi lapor diri kerja dengan kompeni best. Yang dah ada Dr. dekat pangkal nama memasing takyah cite la. Well, they deserve it.

Unpredictable

Golongan unpredictable ni dalam erti kata lain, masa awal-awal dulu tak menyerlah pun. Makna kata result biasa-biasa je. Prestasi pun kejap naik kejap turun. Tapi kemuncaknya dorang ni lagi berjaya dari orang-orang yang menyerlah masa awal-awal tu. Contoh, waktu aku sekolah rendah, aku ada sorang kawan yang biasa-biasa je resultnya. Masa UPSR pun aku tak sure dia dapat berapa. Tapi bila dah habis sekolah rendah, 5 years later dia dapat anugerah pelajar cemerlang SPM peringkat negeri. Siap masuk paper bak hang. Boleh sambung study dekat oversea dan mungkin dah jadi pharmacist by now.

Yang aku cite awal-awal tu pasal budak bilik depan nak mintak tengok sijil anugerah yang aku dapat tu, waktu tu kami form 3, naik form 4 dia top score untuk subjek kimia. Yang ni pun rasa-rasa sambung satudy oversea kalau tak silap aku.

Satu lagi contoh, masa aku form 4 ke form 5, masa tu masing-masing dok pulun study untuk SPM. Ada sorang mamat ni, dia ni masa awal-awal takdak la menyerlah sangat. Tapi ada satu hari masa aku lepak kat library dengan roomate aku yang selalu top ranking, dia datang lepak sekali. Borak punya borak, dia mintak tips dengan roomate aku macam mana nak study bagi masuk. Aku rasa roomate aku tu takde la bagi mantera ke ape nak suh cepat pick up kan. Tapi lepas tu, boom!, result mamat tu gempak beb. Dia ni pun study kat oversea. Aku pernah nampak dia upload gambar dia tengah tengok bola feveret club dia live depan mata. Sape nak sangka kan, mintak tips last minit boleh jadi pencetus untuk dapat result gempak then sambung study ke oversea dan dapat tengok game yang selalu main kat tv depan mata sendiri. Sambil menyelam minum air kata orang.

Pape pun, kejayaan tu takkan datang bergolek. Dorang mungkin ambik masa nak menyerlah, tapi kalau dah usaha, sape-sape pun boleh berjaya. Man jadda wa jada!

So, pada adik-adik yang mungkin baca post ni, jangan give up kalau dulu-dulu result adik tak gempak. Masih ada masa untuk capai cita-cita yang korang nak. Gunakan masa yang ada ni untuk usaha sehabis baik, k.

Till then~





MISSION: Ramadhan Blog Tour by Kaktus Oren




Join segmen lagi. Hehe. Kali ni dari rakan blogger cik oren kiut miut kite. Nak join boleh klik banner. Untung-untung dapat masuk bloglist Aidilfitri 1435H cik oren selama sebulan.

Da~



Tuesday, July 01, 2014

Hipokrit

;)


[source]

Monday, June 30, 2014

Wordless #2

=)

[source]

Saturday, June 28, 2014

Niat puasa, doa berbuka puasa, niat tarawih & witir


Niat puasa Ramadhan:



Niat berpuasa sebulan:



Doa berbuka:



Niat tarawih berjemaah:



Niat witir:





Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Hi =)

Syukur Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk bertemu Ramadhan sekali lagi untuk tahun ni. Amacam semayang terawih? 8 ke 20? Keh2. Tak kisah la berapa rakaat pun sebenarnya, yang penting ikhlas buat, ye dak?

For me, untuk terawih yang pertama ni, i solat dalam gelap. Hoh?! Dah kenapa pulak solat dalam gelap senah oi? Ha, pasal blackout pulak kat masjid yang biasa aku pergi ni. Tapi nasib baik ada 'aircond' semulajadi untuk cover panas kat dalam masjid tadi. Hujan renyai-renyai mengiringi terawih kami malam ni.

Balik rumah tetiba rasa nak dengar lagu Lebaran Ini by Ajai. Dah kenapa aku ni kan. Efek blackout tadi ke ape. Nolaahh, memang lagu feveret bila time-time puasa camni. Walaupun raya lambat lagi, layankan aje.




Lirik lagu Lebaran Ini by Ajai, Raihan, Nowseeheart, Rem

Mendayu suara meniti angkasa
Alunan takbir mengulit pagi
Insan tersenyum tanda gembira
Lebaran mulia menjelma lagi, kali ini

(i)
Di hari lebaran mulia ini
Jangan pula membuat dosa 
Begitulah hakikatnya hari raya
Bergembira tanpa melupakannya, Allah yang Esa

Indah suasana dalam senyuman
Seluruh alam turut raikan
Mengucapkan syukur pada Tuhan
Atas nikmat yang datang, limpahannya, woo..oh..

(chorus)
Ikhlaskan hati mohon kemaafan
Leburlah dosa di tapak tangan
Lupakan segala silap dan salah
Insan bersatu membina ummah uh..uh..

p/s: Selamat berpuasa semua ;)




Friday, June 27, 2014

SEGMEN: Kapas Putih Julai Bloglist


Klik banner untuk join


Ha, di pagi Jumaat ni datang angin nak join segmen. Tiba-tiba nampak ada blogger yang join segmen ini. So, join sekaki lah. Kena dengan syaratnya pulak simple sangat. Kawan-kawan pun boleh join gak. Oh oh, semua yang join boleh masuk bloglist Julai untuk blog Kapas Putih.

Segmen berakhir 30 Jun 2014, 11.59 p.m

Selamat bersegmen ~

Thursday, June 26, 2014

Thanks Nuffnang

Hi =)

Masuk bulan Jun, kira dah 6 bulan usia blog ni, lebih kurang. Tapi baru start aktif awal bulan ni. Awal-awal dulu, kadang-kadang singgah masuk Nuffnang, tak pernah ada CPUV yang melekat pun. Rasa macam eh, berfungsi ke idok ni. Sebab tengok orang sampai berderet-deret sekali dapat. Tapi rasa macam tak berapa nak kisah sangat lah, sebab tahu blog ni pun baru lagi.

Dalam pada tak kisah, try jugak korek-korek tips yang boleh buat CPUV Nuffnang melekat kat blog. Ada banyak yang share, tapi tipsnya pun lebih kurang je. Even Nuffnang sendiri pun dah ada bagi tip-tip nak tarik pengiklan supaya berminat dengan blog kita. So, aku try la buat semua tips yang diberi.

Kelmarin cek dekat Nuffnang, ting! Alhamdulillah, dapat jugak CPUV dari Bulgogi Brothers Korean Burger. Dan bila cek sekali lagi harini, ada satu lagi CPUV dari Umobile Prepaid Free Meal. Dua-dua status masih on going. Alhamdulillah. Kira menjadi la ek tips yang dishare oleh blogger-blogger yang share tips tu. Nak letak credit pun, aku dah lupa blog mana yang aku baca itu hari. Anyway, thank you Nuffnang for your service. Keep it up =)




p/s: Pada blogger yang baru start blogging, boleh search kat Google tips CPUV Nuffnang, banyak yang keluar nanti. Baca je yang mana satu dan take action.! (Aku pun masih baru. Banyak lagi nak kena blaja.)

Wednesday, June 25, 2014

Tips untuk Insomnia

Hi =)


Note: I'm not a how-to-sleep-tight-like-a-baby expert. But, kamu boleh cuba try test tengok.

1. Susu + Madu



Rasanya most of us dah tahu susu suam boleh buat kita rasa mengantuk. Tapi, ni ada twist sikit.

Bahan-bahan:
  • 200 ml susu 
  • 1 titik ekstrak vanila
  • 1 sudu madu
Cara-cara:
1. Panaskan susu sampai suam. Jangan sampai mendidih. Agak-agak dah suam, tutup api.
2. Tuang dalam gelas. Masukkan madu dan vanila (optional)
3. Baca Bismillah dan selawat. Minum slow-slow. Dah. Boleh masuk tido.

Untuk yang tak boleh minum susu, boleh ganti dengan air soya.

[source]

2. Cipta suasana yang aman sentosa dalam bilik

Ya, aku pun rasa tajuk agak annoying. Common sense. Pastikan bilik kemas dan sesuai untuk tidur. Maybe boleh cuba aromaterapi untuk tambahkan rasa nyaman.

3. Elakkan minum kopi sebelum tidur

Caffeine is a no-no kalau nak tidur awal. Tapi, i got friend yang cakap kalau dia minum satu baldi pun takde efek pape pada dia. Well, i guess this happen untuk yang coffee-lover la kot. Kind of immune? Kalau macam aku, depends pada kuantiti dan waktu bila aku minum kopi. Kalau seteguk, memang tak efek. Tapi kalau aku minum satu mug tengah2 malam, boleh la stay up sampai kul 4 pagi. So, untuk yang macam aku, elakkan minum kopi sebelum tido.

4. Jangan ambil makanan berat sebelum tido.

Biasa waktu yang makin ke tengah malam makin lapar kan. Tapi memang biasanya lepas makan makanan yang 'heavy', nak baring perut dah full. So, we end up tak boleh nak tido. So, avoid heavy food before u go to bed.

5. Relax.

Banyak teknik boleh cuba. Antaranya, deep breathing, kosongkan minda, try not to stress sangat. Last2, kalau tak boleh jugak, ambik wuduk, baca Qur'an barang sehelai dua dan boleh baca doa ini.




Selamat mencuba. ~









Tuesday, June 24, 2014

Nice people are everywhere


I'm kinda sick with inhuman, abusive, heartless act lately, so I decided to sooth my mind and my heart. Thus, the video.


The best portion of a good man's life: His little, nameless unremembered acts of kindness and love.
-Willian Wordsworth



All credits go to the video's owner.

Untitle #1




Monday, June 23, 2014

Jemputan menyertai blog list www.zukidin.com

Hi =)

klik banner untuk join



Jom join ramai-ramai. Syarat dia simple je. Boleh klik banner untuk join.

Have a nice day. =)



Comel je cik Google ni


Heh, sengih sorang2 aku tengok Google ni.

Bila bos takde,
-
-
-

Bila bos lalu,
-
-
-


Pandai tul ngelat. Keh2.


Sunday, June 22, 2014

Tip for upcoming Ramadhan

Hi =)


Tiap-tiap kali nak masuk bulan Ramadhan, salah satu wishlist yang selalu orang nak buat dalam bulan puasa, cukup sebulan nak khatam Qur'an, right?

Kebetulan dapat satu tip yang dishare dari kawan ke kawan ke kawan, aku taipkan balik kat sini.

[Copy paste]

Assalamualaikum semua =)
Just nak berkongsi cara mudah mengkhatam Al-qur'an di bulan Ramadhan nanti.

Al-qur'an itu terdiri dari hampir 600 mukasurat, kalau dibahagi dalam 30 hari, menjadi 20 mukasurat setiap hari. Memang kalau dilihat macam susah tapi kalau dibahagi dalam tiap solat fardhu akan jadi mudah.

Ini ertinya, baca tiap habis solat 4 mukasurat. Kalau begini kita akan dapat mengkhatamkannya di akhir bulan Ramadhan.

[End of copy paste]

Nampak simple. Tapi tak pernah dapat khatam. Moga tahun ni Allah panjangkan umur untuk menikmati sekali lagi Ramadhan dan dapat khatam dengan jayanya. Amin.

p/s: Entri sebelum masuk tido. Ngeh. Selamat beramal ~

Doa yang termakbul


Dulu-dulu aku paling tak suka sukan. Sekarang ni pon. Tak kira la jenis sukan ape pun. Sebab aku memang jenis yang tak aktif sukan. Suka tengok je. Masa sekolah rendah dulu pernah la main netball, tapi last2 frust menonggeng pasal cikgu tak pilih jadi wakil sekolah lepas dah tiap2 petang aku gigih datang practice. Sampai kulit pun dah bertukar kaler. Tapi takpe, cite lame.

Satu hari, cikgu buat pengumuman. Untuk pertama kali, sekolah nak buat acara sukan besar-besaran tahun ni. Setiap orang kena join acara olahraga macam lompat tinggi, lompat jauh, etc. SETIAP orang. Seblom-seblom ni hari sukan untuk atlet-atlet je.

Aku jadi gelisah. Macam dunia dah nak kiamat.

Membe aku cakap, "Ala, rilek r. Tu pun nak takut."

Tapi aku nak takut jugak. Masa tu, satu-satunya solat sunat yang aku tahu adalah solat hajat. Ataupun maybe pernah dengar solat-solat sunat yang lain. Tapi tak pernah nak ambik tahu.

Entah macam mana, aku gigih buat solat hajat time tu. Kalah solat hajat nak mintak 8A untuk PMR.

Lepas solat fardhu, doa. Habis doa, terus bangun solat hajat. Tak pikir-pikir dah. Takde langsung rasa nak tangguh-tangguh.

Masa solat hajat, memang solat betul-betul. Fokusnya lain macam.

Doa pulak, tak macam aku yang sekarang ni. Nak doa pun nak google-google dulu. Standard budak sekolah zaman dulu, mana nak ngam lagi ngan internet ni.

Doa ikut apa yang keluar dari mulut. Bahasa Melayu je. Takde nak pikir-pikir doa kot bahasa arab. Dalam sujud pun doa dalam hati pakai bahasa melayu. Mintak sungguh-sungguh apa yang aku nak. Walaupun rasa cam kelakar apa yang aku mintak tu.

"Ya Allah, batalkan la acara sukan sekolah tahun ni."

Kadang-kadang, tengah jalan-jalan ngan membe, sempat aku berangan.

Aku: "Sukan sekolah tahun ni cancel tau"
S: "Hah? yeke? sape cakap?"
Aku: "Tipu je. Hehe."
S: "Hoh."  -_-'

Tup tup. Sukan sekolah senyap macam tu je. Takde terus. Masa tu aku pikir, "Cikgu memang tipu je kot. Takkan la nak suruh sorang-sorang main. Jenuh la nak abiskan satu sekolah ni."

Tahun nextnya, cikgu buat pengumuman lagi. Tahun ni nak buat acara sukan besar-besaran lagi. Dalam hati cakap, "Aku tak nak tertipu lagi dah." So, aku senyap tak buat pape.

Tiba-tiba, hah kau. Sukan tahun ni tak CANCEL. Bersukan la aku dengan penuh paksaan.

Baru aku tahu doa-doa aku yang dulu tu Allah dengar dan Allah makbulkan.

p/s: Tips dari unknown.
Kalau nak mohon sesuatu, doa sungguh-sungguh dan bayangkan perkara tu macam betul-betul kita akan dapat. InsyaAllah dapat.






Saturday, June 21, 2014

Nota Kecil Warna Biru


Malam semakin lewat. Namun, mata Farah masih belum mengantuk. Sambil tersandar keletihan, dia menggeliat ke kiri dan ke kanan buat menghilangkan lenguh-lenguh di badan setelah siap menanda kesemua buku latihan anak-anak muridnya. Di luar, hujan lebat turun mencurah-curah seperti tidak akan berhenti. Farah fikir ia agak menggila setelah hampir seminggu panas terik berpanjangan.

Kesejukan yang mengcengkam hingga ke tulang hitam menggamit Farah untuk menarik selimut di katil bersebelahan dengan meja tulisnya. Pap! Sebuah buku nota kecil berkulit nipis rona biru lembut terjatuh di sisi katilnya. Sambil membalut tubuh untuk menghangatkan dirinya, Farah membongkok untuk mengambil buku nota tersebut.

Sambil tersenyum memandang nota kecil pada tangannya, memori sebelum cuti sekolah yang lalu bermain-main di layar ingatannya.

----

----

Hari persekolahan masih berbaki dua hari lagi. Dan selepas itu, semua pelajar sekolah akan mula bercuti. Keriangan jelas terpancar pada hampir setiap wajah anak didiknya. Kecuali satu wajah kelam tanpa perasaan di hujung sudut kiri kelas. Untuk waktu ini, Farah memilih untuk mendiamkan diri dan hanya menunggu.

Keesokan harinya, wajah kelam itu masih sama tanpa perasaan. Farah mengambil keputusan untuk mendekati anak muridnya itu untuk bertanyakan masalahnya.

"Amat, nape sedih je cikgu tengok? Tak seronok ke nak cuti sekolah?" Ahmad atau lebih mesra dengan panggilan 'Amat' tersentak dengan pertanyaan itu. Mungkin dia tidak menyangka Cikgu Farah akan bertanyakan soalan itu ataupun mungkin dia tidak sedar langsung akan kehadiran Cikgu Farah di sisinya.

"Hah? Takde pape la cikgu." Amat menjawab acuh tak acuh tanda belum bersedia berkongsi masalah.

"Ke Amat sedih tak dapat jumpa kawan-kawan masa cuti nanti?" Farah cuba meneka masalah Amat.

"Takde la."

"Kalau Amat ada masalah, cerita la dekat cikgu. Mana tahu cikgu boleh tolong." Farah cuba memancing minat Amat untuk bercerita pula kali ini.

"Takde la." Masih jawapan yang sama.

"Ok la. Kalau Amat ada masalah nak cerita dekat cikgu, Amat datang la jumpa cikgu ye? Farah cuba beralah. Tidak mahu memaksa Amat bercerita jika dia belum bersedia. Sewaktu berpaling untuk melangkah pergi, Amat memanggilnya dengan suara yang hampir tidak kedengaran.

"Ye Amat?"

Masih diam.

Kali ini Farah memilih untuk duduk separas dengan Amat untuk menunjukkan kesediaannya mendengar luahan hati Amat. Murid-murid yang lain dibiarkan dengan hal masing-masing. Sementelah pelajaran yang dirancang untuk diajar pada hari itu pun sudah selesai.

"Sebenarnya, saya sedih."

"Kenapa?"

"Sebab kawan-kawan semua dapat cuti kat tempat best-best masa cuti sekolah nanti. Saya duduk rumah je. Tiap kali cuti sekolah pun macam tu."

Farah terdiam seketika. Dia sedia maklum akan keadaan keluarga Amat yang agak kurang bernasib baik berbanding anak-anak muridnya yang lain. Ayah Amat banyak bergantung pada kerja-kerja kampung yang mampu dibuatnya. Sementara ibunya pula membuat kuih dan menjajanya pada orang-orang kampung. Kiranya kehidupan Amat ibarat kais pagi,makan pagi, kais petang, makan petang.

"Em, macam ni. Besok Amat datang jumpa cikgu kat bilik guru ye? Jangan lupa tau."

***

Keesokan harinya, seperti yang dijanjikan, Amat datang ke bilik guru untuk bertemu dengan Cikgu Farah. Sambil tersenyum, Farah membuka laci mejanya untuk mengambil sesuatu.

"Cikgu ada hadiah untuk Amat."

Amat nyata gembira dengan kenyataan yang baru didengar dari mulut Cikgu Farah. Ia terlukis di balik matanya yang bersinar-sinar disamping riak wajah hairan tertanya-tanya hadiah apakah yang hendak diberi oleh Cikgu Farah. Selama hidupnya, jarang-jarang dia mendapat hadiah walaupun pada ulangtahun hari jadinya.

"Nah." Farah menghulurkan buku nota sederhana tebal bersama sebatang pen berdakwat biru.

"Ni untuk Amat ke cikgu?"

"Ye."

"Tapi Amat nak buat apa dengan buku ni?" Walaupun gembira mendapat hadiah yang tidak disangka-sangka, Amat menjadi keliru dengan bentuk hadiah yang diberikan oleh Cikgu Farah.

"Buku ni, cikgu nak Amat tulis apa-apa sahaja yang buat Amat gembira masa cuti nanti. Tak kisah la pape pun. Kalau Amat rasa Amat suka Amat tulis kat dalam buku ni, boleh?"

Walaupun Amat masih keliru di awalnya, namun perlahan-lahan Amat tersenyum sambil mengangguk.

"Boleh."

***

(To be continued..)








Tuesday, June 17, 2014

Quote of the day #1



"Better to loose count while naming your blessings than to lose your blessings to counting your troubles."

- Maltbie D.Babcock

"Lebih baik kita tidak sempat mengira rahmat berbanding kita kehilangan rahmat kerana sibuk mengira musibah yang dihadapi." 

Sunday, June 15, 2014

5 tips bilik kecil nampak luas

Hi =)

Petang-petang takde buat ape sangat ni, rasa nak share tips nak bagi bilik tidur yang kecik comey nampak luas. Aku ni idok le pakar interior designer ke hape. Just nak share pendapat and kongsi tips yang ambik sana sini serba sikit. Plus, bilik gua sendiri pun kecik dan sempit. Dah sempit, kongsi lagi, lagi la nampak sempit, hoh! Bilik bujang orang kata. So, let's check it out!


1. Minimakan jumlah perabot.
    
Gunakan perabot yang perlu sahaja. Kalau dah nama bilik tidur, kenalah ada katil yang paling utama kan. Katil pun tengok pada penggunaannya pulak. Kalau bilik kongsi, terpaksa la guna katil queen size. Tapi kalau untuk sorang je, penggunaan katil single adalah lebih baik. Ni bagi bilik yang sempit tadi lah. Kalau dah luas takkan nak taruk katil single je kat tengah-tengah, ye dok? Logic, man! Logic. Dan lebih elok lagi kalau katil tadi ada ruang untuk simpan barang kat bawahnya macam laci. Boleh letak pakaian atau barang-barang yang tak pakai.



                      
2. Aplikasikan pengcahayaan semulajadi

Gantungkan cermin pada ruang yang sesuai untuk memantulkan pancaran cahaya matahari terus ke dalam bilik anda supaya ruang nampak lebih terang. Terang = luas. Lagi bagus kalau boleh guna almari yang pintunya bercermin. Dah dapat jimat. Almari boleh buat simpan pakaian, cermin boleh pantulkan lighting. 2 in 1!

3. Gunakan rak dinding

Kalau nak letak barang-barang yang macam frame gambar ke jam ke buku ke, gunakan rak yang lekat pada dinding untuk elak nampak serabut dekat bahagian bawah a.k.a lantai. Lagi kurang penggunaan lantai lagi nampak luas bilik kecik tadi. Maksud penggunaan lantai tu bukan la bermakna korang taruk jam @ frame gambar kat lantai... -_-. Guna lantai tu maksudnya guna almari ke meja ke untuk taruk benda-benda kecik tadi. Almari tu mesti la jejak lantai kan. Dah takde space pulak nak lepak-lepak kat bawah pasal ada perabot sana sini. Dah sempit, nanti mesti nak alih-alih pulak kalau dah boring dengan susunan lama. Guna rak kat dinding kan bagus. Jimat space, dah takyah alih-alih lagi dah.




4. Gunakan cat yang warna light @ pastel    

Gunakan cat yang berwarna cerah eg. putih @ cream untuk buat bilik nampak terang dan luas.

5. Maintainkan bilik anda!

Make sure bilik sentiasa kemas dan tersusun. Kalau lighting dah elok, katil pun guna yang paling kecik dah, tapi kalau baju kotor tergantung sana sini, bilik still akan nampak sempit ok.! So pastikan bilik teratur dan bersih sentiasa.

Tu je la tips yang boleh dikongsi. Ada banyak lagi sebenarnya kalau search kat internet. Share ni pun untuk kegunaan sendiri jugak di masa depan.

p/s: Aku suka style rumah/apartment macam dalam cerita 'Flower Boy Next Door'. Nampak sibuk je dengan buku-buku segala bagai. Sebab aku suka tengok orang yang rajin kerja. Plus ada ruang privacy sendiri. 

Friday, June 13, 2014

Atasi rasa malas

Hi =)

Salam jumaat semua.
Semoga hari ini membawa keberkatan pada kita semua, InsyaAllah.

Malas ni memang penyakit biasa kan kecuali bagi orang-orang yang memang kuat kerja. Macam aku ni, dah lama sangat duk rumah tak buat ape memang dah lemau rasanya. So, tip daripada Ustaz Sharhan Shafie yang nak dikongsi dengan pembaca semua adalah dengan menggunakan madu. Sebab madu memang digunakan untuk merawat macam-macam jenis penyakit kan.



So, ambik satu sudu madu. Dan bacakan surah an-nahlu ayat 69 padanya dan boleh la terus minum madu tu or campurkan dengan air suam pun boleh jugak. Moga-moga badan kita boleh jadi cergas, takde la lemau sangat nak buat kerja.

Semoga bermanafaat.




Tuesday, June 10, 2014

Wordless #1




Past & Present


Sewaktu ralit mengikuti perkembangan terkini sahabat-sahabat lama di Facebook, aku terbaca satu artikel yang telah dishare oleh seorang kawan bertajuk '25 Things Every Woman Should Have By The Time She Turns 25'. Ada dua perkara dari artikel tersebut yang menarik perhatian aku. Salah satunya adalah 'Forgiveness for who she was' dan satu lagi 'An idea of who she wants to be'.

Pada aku, kedua-dua perkara tersebut ada kaitannya antara satu sama lain. Sebab kadang-kadang reason yang menyebabkan sesetengah orang tak boleh nak maju ke depan adalah kerana dia masih terperangkap dengan dirinya yang lama. As simple as that. 

So, forgive yourself today by trying to be better than the old you and try to explore the future of yours. One day, you might thank your old self for what you have in the future. And when that time comes, tap yourself and keep moving forward.




Monday, June 09, 2014

Minat menulis? Terbitkan buku sendiri jom

Hi =)

Dulu-dulu masa aku masih study and stay kat asrama, aku ada sorang kawan yang pernah cuba-cuba tulis cerita cinta. Maklum je la, kalau dah duduk asrama tu kadang-kadang tahap bosan tu boleh buat kita jadi kreatif tak semena-mena. Dia buat dalam satu page je. Pastu tak sengaja terbagi dua orang classmate dia baca cerita yang dia tulis. Terus dapat sambutan. Sampai mintak dia habiskan cerita yang dia tulis tu. Aku syak kalau dia teruskan minat dia tu, mungkin paling kurang dah dua tiga bijik novel dia dah ada kat kedai buku. Korang sendiri pernah ada buat camtu?

Kalau ada, why not korang salurkan pada jalan yang betul. Dari bagi kawan baca free, baik anta kat company yang boleh terbitkan buku korang. Kurang-kurang dapat royalti. Boleh buat belanja diri. Kedekut? Tak la. just nak level up kata orang. So, apa nak buat kalau korang dah ada karya yang dah lama peram? Good news for you. Jemari Seni menawarkan peluang buat anda untuk menyertai mereka dan berkongsi karya menarik korang dengan pembaca-pembaca semua.

Just kirimkan karya asli korang (jangan ciplak tau) kepada jemariseni.karya@gmail.com. Jemari Seni just perlukan 10 bab awal, 5 bab akhir, sinopsis dan biodata penulis untuk penilaian awal. Kalau nak lagi jelas boleh cek di website Jemari Seni (menu Panduan Penulis). Dorang dah siap-siap tulis panduan dari A sampai Z apa yang nak kena buat. Follow je. Mana la tahu kot-kot ada rezeki kan. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia sape yang tahu. Cewah, gitu.


p/s: Dengar-dengar pendapatan penulis boleh tahan banyak. Ye ke?


Penting ke komen?

Hi =)

Dua tiga hari ni, aku sakit belakang pasal kusyuk sangat mengedit blog. Susah kalau dah jenis perfectionist ni. Ada senget sikit harus kena betulkan. Walaupun aku tak dijanjikan dengan pape anugerah kalau dapat cantikkan blog dalam masa kurang dari tiga hari, aku tetap gak degil nak edit sana sini. Last-last bukan cantik ponnnn. Hik. (Gedik pasal lepas dua hari baru terasa masa terbuang begitu saje.)



Ekceli ni blog ketiga yang aku buat lepas dua blog yang aku pernah buat terbengkalai macam tu je. Walaupun aku kata terbengkalai, blog first aku boleh la nak kata lagi bagus dari segi prestasi kalau nak compare dengan blog yang aku ada sekarang ni. Seingat aku, first entry masa aku buat first blog dulu aku cakap pasal negara Jepun punya tahap kebersihan. Terus dapat komen dari sorang mamat yang plan nak gi Jepun gak katanya. Mana tak happy nyah. Baru buat first entry dah ada orang komen. Ke laut sangat aku punya bangga tu. Takde maknanya lah.

Tapi aku still happy. Sebab dengan ada orang komen, maknanya ada gak orang sudi singgah baca walaupun entry ntah pape. Lepas aku habis ngedit, tiba2 dapat komen dari cero dalam post ni. Omagaddd, aku rasa baru semalam aku duk melangut depan laptop usya-usya dia punye kartun. Lepas satu, satu aku baca. Sampai berejam gak ah kan. Blog best haruslah singgah lame-lame. Terus ambik link cero letak dalam bloglist. Pfffft. Hebak. "Senang sangat nak pengaruh ko", (cakap ngan diri sendiri). 


Ni link blog-blog seni punya orang (lukis kartun komik):
ada banyak lagi kot. ni je yang aku tahu.

p/s:  Tapi kalau komen nak hentam je kerjanya boleh kasi putus itu semangat mahu blogging. Takyah la camtu k.

Saturday, June 07, 2014

Cool Ad: Coca-Cola Friendly Twist

Hi =)

First day dekat kolej/uni selalunya awkward, coz still baru kan. Takde kawan lagi. Hence, the Coke.





p/s: Aku tak berapa suka minum air gas. But this ad is cool.




Friday, June 06, 2014

GiveAway Tunai RM500 By ShuhadaBaharudin.com


Klik banner untuk join


Hadiah:

Wang tunai RM50 + 1 Sabun Pemutih Carawhite bernilai RM60 x 10 pemenang


Giveaway Ramadhan 1435H


klik banner untuk join


Hadiah-hadiahnya:


Jajang!

1. Boy's T-Shirt - 1pair.
2. Selimut baby x1 
(Brand Bumble Bee 100% cotton)
3. Toys McD x2 
- Ninja turtle 
- Furby merah
4. Fridge magnet x8
- Dari Cameron Highland
- Donut & ice-cream
5. Hiasan gantung x1