Tuesday, July 08, 2014

DIY: Simple bookmark (Penanda buku)

=)

background image by [source]

When I was in high school, I used to borrow novels from friends if i feel like reading one. Bila nak pinjam je, mesti dorang akan pesan, 

Kawan: "Jangan lipat ea"
me: "Baik."

Straight to the point. So today, I would like to share on how to make a simple bookmark.

Bahan-bahan:

Satu keping kertas saiz segi empat sama. (post-it-note size will do just fine)



Tadaaa. Itu je yang diperlukan.

Now, all you need to do is just follow the steps below.


Mula-mula sediakan kertas dulu.


Pastu lipat kertas tadi jadi segi tiga macam kat atas. 


Lipat bucu bahagian atas sampai ke hujung tengah-tengah segi tiga tadi.


Ambik hujung segi tiga dan lipatkan ke atas macam dalam gambar


Ulang step tadi untuk hujung yang satu lagi.


Pastu masukkan bucu bahagian yang dilipat tadi ke dalam ruang seperti dalam gambar.


Ulang step sama untuk bucu yang satu lagi.


Dah siap.


Dah boleh guna untuk tanda buku. =)


I got this idea from an origami book. 

Tadi aku try search kat internet, terjumpa satu laman web yang ada tutorial lebih kurang macam ni jugak. Tapi dengan tambahan design yang printable. So, kalau nak yang lebih cantik designnya, boleh tengok sini.

Selamat mencuba~














6 comments:

TunSha Ayunie said...

Sangat cantik ! :)

Amalina Hasbullah said...

Keh2..idea cilok dari buku..boleh la kan..ngeh2..

Nisa Greennnpanda said...

wahhh nice... comel n simple je...

Amalina Hasbullah said...

hehe..simple je kan..

Cik Mimie said...

Wah, xterfikir lak lipatan tu boleh buat bookmark slalu buat kapal kertas je..heee :p

Amalina Hasbullah said...

hehe...kann..sonang je nak buat..grab kertas kecik..lipat2 dah boleh tanda buku