Tuesday, January 07, 2014

Resepi Bubur Kacang Hijau

Hi =)

Bubur kacang hijau, salah satu resepi yang sangat-sangat simple nak buat dan sedap dimakan. So, nak share sikit cara-cara nak masak bubur ni. Pernah buat sekali je tapi tak jadi sebab salah teknik. Dah ikut betul-betul macam dalam resepi tapi kacang macam tak berapa nak lembut sangat, haha. Nak tahu sebab apa? Ha, kena baca sampai habis.

Kalau taip kat google tu macam-macam jenis cara ada. Ada yang tambah sagu, ada yang tambah durian. Terpulang pada selera masing-masing lah nak yang rasa macam mana tapi basic dia sama je.


Bahan-bahan:
Kacang hijau
Gula perang @ gula melaka
santan
garam
daun pandan

Ada dua cara korang boleh pakai untuk masak bubur ni. First, korang boleh rendam dulu kacang hijau tu sampai dia jadi lembut, baru korang masak. Atau boleh ikut cara kedua ni;

Cara-cara:
Masukkan kacang hijau bersama air ke dalam periuk. Air tu letak kasi tenggelam kacang hijau tu. Masak sampai kacang jadi empuk.

Bila kacang hijau tadi tu dah empuk, masukkan santan, gula melaka, garam dan daun pandan.

Dah siap.=)

Tips:
1. Pastikan kacang hijau tu empuk dulu baru masukkan santan. Masa aku buat tu, kacang tak empuk betul-betul lagi aku dah kalut masukkan santan. Dua jam tunggu kacang maintain je tak lembut-lembut. Masa masak tu mak aku takde kat rumah, so main bedal je la kan. Mak aku cakap bila dah masukkan santan, kacang hijau tu takkan lembut lagi dah. So, make sure kacang lembut dulu baru korang masukkan santan.
2. Jangan kasi pekat sangat sebab bila sejuk, kacang tu akan meresap kuahnya tu. Nanti jadi makin pekat pulak.
3. Bila kacang dah empuk, sebelum tambah bahan-bahan lain, tambah lagi sikit air supaya ada kuahnya nanti. Tapi bergantung la, kalau air macam banyak lagi takyah la tambah. Ikut keadaan korang.

Simple kan? Tak reti masak pun, kalau try buat, insyaallah jadi =). Boleh dimakan panas-panas atau sejuk. Kalau tak habis, boleh buat aiskrim 20 sen tu.

Selamat mencuba.
Peace~





No comments: